
آشنایی با انواع سیم بکسلهای جرثقیل
سیم بکسل یا همان طناب فولادی، جزو مهمترین ابزارآلات در زمینه ادوات کِشنده، لیفتینگ و اتصالات است. این ابزار متشکل از تعدادی استرند و مفتول میباشد که با نظمی خاص، به دور یک مغزی پیچیده شدهاند. سیم بکسلها دارای انواع مختلف اند و هدف اصلی استفاده از آنها، نگهداری، کنترل و مهار حرکت اشیاست. البته استفاده از سیم بکسل تنها به منظور ایجاد اتصالات عظیم در صنایع گوناگون نیست، بلکه از آنها در اتصالات ظریف و کوچک نیز استفاده میشود. به دلیل اهمیت استفاده از این ابزار در صنایع مختلف، آشنایی با انواع سیم بکسلهای جرثقیل برای دارندگان جرثقیلها بسیار مهم است.
تاریخچه
پیش از اختراع سیم بکسل، از انواع طنابهای ضخیم و همچنین زنجیرها برای بالابردن، کشیدن و حمل اشیا در صنایع استفاده می شد. طبیعتا چنین ابزارهایی مقاومت و استحکام کافی را برای کاربردهای صنعتی ندارند و به همین دلیل نیز به سرعت دچار پارگی میشدند. سرانجام درسال 1834 میلادی، مردی به نام یولیوس آلبرت که در شهر کلاستال آلمان مهندس معدن بود، اولین سیم بکسل فولادی دنیا را ساخت. این نوع از سیم بکسلها دارای سه رشته با چهار سیم بود. سپس با پیشرفت علم و صنعت، استفاده از سیم بکسلها در سراسر جهان گسترش یافت. جان روبلینگ در سال 1841 میلادی در آمریکا شروع به ساخت طناب فولادی نمود و حاصل تلاشهای او توانست به عنوان مقدماتی برای ساخت پلهای معلق به کار رود.
امروزه انواع سیم بکسل، در صنایعی همچون جرثقیل، معدن، کشتیرانی، سدسازی، بنادر و پتروشیمی، برق، حمل و نقل، آسانسور، راهسازی و ساخت پل معلق، حفاری و غیره کاربرد دارد. سیم بکسل دارای سه جزء اصلی است که عبارتند از:
مفتول: سیم فلزی که جنس آن می تواند از آهن، فولاد، برنز، استیل و غیره باشد.
استرند: از پیچیدن چندین مفتول به یکدیگر و به دور مغزی، استرند تشکیل میشود.
مغزی: به عنوان هسته سیم بکسل به شمار میرود و از جنس فولاد و یا کنف است. وظیفه نگهداری رشته مفتولها در هنگام وارد شدن فشار بر سیم بکسل، برعهده مغزی است. (طبیعی است که مغزی از جنس فولاد دارای استحکام بیشتر و انعطاف کمتر میباشد.)
سیم بکسلها بر اساس معیارهای مختلف، به دستههای مختلفی تقسیم میشوند. برخی از این دسته بندیها عبارتند از:
برحسب جنس مفتول
مفتول مورد استفاده در تولید سیم بکسل بر سه نوع است:
مفتول فولادی بدون روکش: این نوع مفتول روکش ندارد و برای استفاده در محیطهایی با آب و هوای خشک و میزان رطوبت کم (برای جلوگیری از زنگزدگی) مناسب است.
مفتول فولادی استیل: این نوع مفتول، دارای روکش میباشد. بنابراین مقاومت آن دربرابر زنگزدگی و دمای بالا بیشتر است.
مفتول فولادی گالوانیزه: این نوع مفتول نیز دارای روکش بوده و برای استفاده در محیطهای مرطوب که احتمال زنگزدگی فلزات بیشتر است، کاربرد دارد.
برحسب جنس مغزی
جنس مغزی مورد استفاده در سیم بکسل، بر عملکرد و کارایی آن تاثیر دارد. مغزی سیم بکسل از جنس کنف و یا فولاد ساخته میشود و هر یک از آنها کاربردهای متفاوتی دارند. مغزی کنفی دارای انعطاف بیشتری است و بهتر است برای مواردی همچون جرثقیلها که در آن به مقاومت و استحکام بالایی نیاز است، از سیم بکسل با مغزی فولادی استفاده کرد.
برحسب ساختار و بافت
بافت سیم بکسل بر چهار نوع است و هریک خصوصیات ویژه خود را دارند. در ادامه این چهار نوع ساختار بافت را بررسی میکنیم:
بافت فیلر: در ساختار سیم بکسلهایی که بافت آنها از نوع فیلر میباشد، از مفتولهایی با قطر یکسان استفاده شده است. به علاوه، فضای هالی میان این مفتولها نیز با مفتولهای نازکتری پوشش داده شده است. مفتولهای نازکتر میانی، موجب افزایش انعطاف سیم بکسل میگردد.
بافت سیل: در ساختار سیم بکسلهایی با بافت سیل، یک مفتول اصلی در مرکز قرار گرفته و سایر مفتولها اطراف آن را احاطه میکنند. همچنین مفتولهای خارجی دارای قطر بیشتری نسبت به مفتولهای داخلی اند و این امر موجب بالارفتن مقاومت سیم بکسل دربرابر سایش میگردد.
پولیفت زنجیری
بافت استاندارد: در ساختار سیم بکسل استاندارد، تمامی مفتولها دارای قطر یکسان و هماندازه هستند و همین امر، انعطافپذیری و کاربرد بالای این نوع سیم بکسل را موجب شده است.
بافت وارینگتون: ساختار بافت در سیم بکسل وارینگتون به گونهای است که در سطح خارجی سیم، مفتولهای کلفت و نازک بهصورت یکدرمیان درکنارهم قرار دارند. نحوه قرارگیری مفتولها در این نوع سیم، انعطافپذیری بیشتری را نسبت به بافت سیل به ارمغان میآورد.